Peciva



LEPINJICE SA PLOTNICE


 Za testo je potrebno: 3 šolje integralnog brašna, 1 šolja belogbrašna, komadić kvasca, malo šećera, kašičica soli, voda
 Zamesiti testo, tako da ne bude previše lepljivo. Kada postane fino prekriti krpom i ostaviti malo da naraste. Ponovo premesiti i napraviti nekoliko loptica.
Uzeti lopticu testa i razvijati je u lepinjicu na površini posutoj brašnom. Lepinjica ne treba da bude lepljiva, da bi se lakše stavila na plotnu. Peći na zagrejanoj plotni sa obe strane. Kada dobiju zlatnu boju - gotove su i doručak može da počne!


Prijatno!


SEOSKI PUŽIĆI

 
 
Potrebno je:
  • za testo: 300 ml vode, 300 ml mleka, 100 ml jogurta, 100 ml ulja, parče kvasca, 2 kašike šećera, 1 kašičica soli, 1200 g brašna
  • za fil: 1 jaje, 5-6 kašika kajmaka, kečap, 150 g sitno seckane slanine, 150 g sitno seckane pršute
  • za preko: par šampinjona, malo narendanog mladog sira, majčina dušica
U zagrejanom mleku razmutiti kvasac sa šećerom. Kada se kvasac otopi dodati ostale sastojke i zamesiti glatko testo. Ostaviti prekriveno na toplom mestu da se udvostruči.
Ponovo premesiti testo i podeliti ga na tri dela. Razviti kore i premazati ih sa umućenim jajetom i kajmakom, poprskati kečapom i rasporediti pršutu i slaninu. Uviti u rolate i staviti u zamrzivač (može
i da prenoći, pa da se iskoristi kao doručak, a može da stoji par dana, pa da se koristi po potrebi!). Izvaditi i staviti na toplo da se malo otkravi, pa seći na parčiće debljine 2 cm. Položiti pužiće u podmazan pleh i prekriti ih seckanim šampinjonima, sirom, i ukrasiti majčinom dušicom. Zadržati ih par minuta na toplom mestu, pa peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 250 0C. Služiti tople.



Prijatno!



POGAČICE I GRISINE

Već neko vreme pratim jedan divan blog i volela bih da i moj bude sličan njemu kada ''poraste''.
Zato uporno isprobavam recepte i fotkam učinjeno...
Videćemo...



A evo i recepta: http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2013/11/kajzerice-i-grisine-od-crnog-brasna.html

Imala sam samo jednu izmenu, koristila sam domaće integralno brašno.
Zbog toga je testo nešto tamnije. I nije idealno homogeno, malo se mrvi.
Ali je ukus fenomenalan.

Uživajte!




HOMEMADE CROISSANTS




Kada sam ih prvi put videla poželala sam da ih i sama napravim.
Pomislila sam da je preteško, ali sam zahvaljujući divnoj emisiji i stručnosti domaćina, ubrzo shvatila da je moguće izvesti ovaj poduhvat.
Recept sam preuzela sa njegovog sajta http://www.gastronomad.rs/recepti119.html , ali sam dodala i neke izmene, pa konačan rezultat moje ideje nije izostao.




Još samo kada bih mogla da dočaram divan miris koji je neodoljivo mamio da degustacija počne...