субота, 01. март 2014.

SLATKI PUŽIĆI


Evo još jedne divne igrice. Ovog puta u pitanju su KUVARIJACIJE na temu PUŽIĆI  SA SUVIM GROŽĐEM. Imala sam veliku tremu jer blog - domaćin PRSTOHVAT SOLI zaista izgleda profesionalno, ali nisam mogla da odolim ovim mirisnim slatkim pecivima pa mi nije preostalo ništa drugo nego da se svojski potrudim.
Sve je išlo po planu, što svedoči i činjenica da kada su bili gotovi toliko brzo su nestajali da sam jedva uspela da ih uSlikam! :)
Nadam se da su i ostali ovako uživali !


 
 
 
Recept sam samo prekopirala, jer ovde nema šta da se doda, ni oduzme!
Veliko hvala našoj savršenoj domaćici! Bilo mi je zadovoljstvo!
 
 
 
PUŽIĆI SA SUVIM GROŽĐEM
 
Testo: 530 g brašna (pripremite još oko 50 g za slučaj da zatreba i za posipanje), 2 kašičice instant kvasca, ½ kašičice soli, 100 g šećera, 120 ml vode, 150 g putera, 3 jaja, korica pomorandže
Krem: 300 ml mleka, 4 žumanceta, 100 g šećera, ½ kašičice soli, 40 g brašna, 1 kašičica ekstrakta vanile
 I još: 100 g suvog grožđa, rum
Glazura: 2 pune kašike pekmeza od kajsija, voda (količina zavisi od gustine pekmeza, potrebno je tek toliko da razredite pekmez da postane tečan) 

Priprema:
Testo se priprema dan unapred, isto se može raditi i sa kremom.
Puter otopite i ostavite da se prohladi.
U posudu u kojoj ćete mesiti testo, sipajte brašno, so, šećer, instant kvasac i promešajte. U manjoj posudi blago umutite jaja, pa dodajte u brašno, dodajte vodu i otopljeni puter. Narendajte koricu pomorandže. Zamesite testo koje se ne lepi za prste. Ukoliko je testo suviše lepljivo dodajte brašna sve dok ne prestane da se lepi. Prebacite ga na radnu površinu i mesite dok ne postane glatko pod rukom. Formirajte loptu. Posudu blago nauljite, vratite testo, pokrijte providnom folijom. Stavite u frižider tokom noći.
Za fil, mleko sipajte u šerpicu, dodajte 50 g šećera i dovedite do ključanja.
Žumanca umutite mikserom, postepeno dodajući preostalih 50 g šećera. U žumanca sipajte brašno i so i dobro promešajte. Kada je mleko bacilo ključ, polako iz više puta ga sipajte u žumanca, promešajte dobro pa masu prebacite u šerpicu i na laganoj vatri kuvajte krem, sve vreme mešajući žicom. Kada baci ključ, kuvajte još nekih 10-ak sekundi, pa skinite sa ringle. Krem procedite kroz sito kako bi otklonili grudvice. Dodajte kašičicu vanile, promešajte, prekrijte providnom folijom koju zalepite za površinu krema, kako se ne bi stvarala korica. Stavite u frižider da se u potpunosti ohladi.
Suvo grožđe stavite u činijicu i sipajte rum, da grožđe bude u potpunosti potopljeno.Ovo možete uraditi i veče pre.
Sutradan, izvadite testo iz frižidera i na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite u pravougaonik oko 40×35 cm, na debljinu od oko 5 mm. Ravnomerno nanesite krem, pazeći da gornja, duža ivica, bude bez krema. Pospite oceđenim suvim grožđem. Pažljivo zamotajte u rolat, ravnomerno pritiskajući rukama testo kako bi ste dobili što pravilniji oblik. Gornju nenamazanu ivicu premažite sa malo vode, kako bi se testo bolje zalepilo. Oštrim nožem secite na pužiće debljine 2 cm, ređajte u plehove obložene papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između jer će tokom pečenja još porasti. Nož pre svakog sečenja, obrišite od krema, možete ga i posuti sa malo brašna.
Prekrijte providnom folijom i ostavite 1h na sobnoj temperaturi. Pred pečenje premažite sa mešavinom jajeta i malo mleka.
Pecite na 180°C oko 20 minuta ili dok ne dobiju finu zlatnu boju. Dok se pužići peku, pripremite glazuru, u manjoj posudi zagrejte pekmez sa nekoliko kašičica vode, tek toliko da ga razredite da bude tečan. Vruće pužiće premažite sa glazurom, ostavite da se prohlade pa poslužite.



Prijatno!